top of page
Search

Tendences interjera dizainā

Mēs dzīvojam tik mainīgā laikā un ļoti plašā informatīvā telpā, tāpēc ir vērts apskatīt, kā tas ietekmē interjera dizainu un nākotnes tendences. Par cik informācijas ir ļoti daudz par to, kāds ir virziens dizainā, centīšos ieskicēt, manuprāt, būtiskākos virzienus. Cik esmu vērojusi, arī tendences interjerā rosina atgriezties pie sevis, iezīmējas lielās tendences - atgriešanās pie sevis un dabas, mūsdienu tehnoloģijas un to iespējas, atvērtā, globālā telpa aicina iekšā dažādu kultūru iezīmes, kā arī šī brīža pandēmija rosina cilvēkus pievērst uzmanību savai ikdienas videi un ofisam mājās.

Cilvēks un mūsu iekšējā būtība šobrīd ir centrā, atgriešanās pie mūsu autentiskā es, tāpēc arī interjera tendences vairāk ir vērstas uz to kā atgriezties pie sevis. Akcents ir tieši uz dabīgiem materiāliem, audumiem, krāsām, kas tuvina dabai - akmens, koks, lins, zemes vai zaļie toņi, telpaugi. Cilvēki vēlas atgriezties pie sevis un dabas, lai uzlādētos. Tāpat novērojama tendence uz eko un dabīgiem materiāliem. Tas noteikti varētu būt sasaistāms ar mūsdienu apjomīgo informācijas daudzumu, tehnoloģijām, kas ikdienā paņem enerģiju un biežāk prasa restartēties.

Mūsdienu pieejamās tehnoloģijas noteikti iezīmē nākotnes tendences interjera dizainā. Materiāli un mēbeles pieejamas ļoti futūristiskā izskatā vai izpildījumā. Šobrīd sanāk, ka dzīvojam gan ar pagātnes mantojumu, bet jau ar soli tehnoloģiju nākotnē, kur materiāli ieņem jaunas formas un tas, kas līdz šim licies vēl tik nesasniedzams, nu jau ir ikdiena. Mākslīgais intelekts un Virtuālā Realitāte ļauj pirms laika iztēloties, kā varētu izskatīties mūsu telpa, dizaina procesa galarezultāts. 3D printeri atļauj printēt mēbeļu detaļas, līdz ar to ir iespēja iegūt, teiksim, klasisku mēbeli jaunā izskatā un materiālā.

Līdz ar iespēju ceļot ātri un viegli, cilvēki iedvesmojas dažādās kultūrās, kas sāk parādīties arī interjeros. Kultūru sajaukums, dažādu valstu iezīmes, materiāli un interjera elementi, kultūru raksturojošie audumu raksti ienāk interjerā. Visvairāk esmu novērojusi, ka Dienvidu valstu raksti un krāsas parādās gan audumos, gan mēbeļu apdarēs. Šobrīd varam tiešām iegādāties un bagātināties no dažādu valstu kultūras.




Vēl, protams, pandēmijas ietekmē pavisam jauna tendence ir attālinātais darbs, jeb ofiss no mājām. Šobrīd un, noteikti, tuvākais laiks parāda izmaiņas, ko ienesusi pandēmija. Cilvēki pievēršas savam mājoklim ar jaunu skatu, par cik sava mājvieta nu pārtop par daudzfunkcionālu vidi un savā ziņā "ofisu mājās". Interneta vidē apskatāmi dažādi ieteikumi, kā ergonomiski iekārtot savu ofisu, kā atdalīt vizuāli no pārējās telpas. Noteikti tendence vēl turpināsies un kļūs par jauno mūsdienu realitāti.

Pasaule mainās ārkārtīgi ātri un noteikti jautājums ir, kā mēs tiekam līdzi šīm pārmaiņām. Tendences, kas bija plānotas pirms diviem gadiem noteikti neparedzēja biroju mājas vidē, bet šobrīd tā ir jaunā realitāte. Atgriešanās pie sava "es" caur interjeru ar dabīgiem materiāliem, strauji pieaugošās tehnoloģijas un materiālu, mēbeļu iespējas un kultūru sajaukums - nosauktās tendences interjera dizainā maina mūsu vidi, lai mēs varētu mainīties līdzi jaunā veidolā.


Varbūt ir vēl citas tendences interjera dizainā, kuras noteikti ir vērts pieminēt? Un vai Tu seko līdz tendencēm un ievies tās arī savā ikdienā?



Bildes reprezentē katru no tendencēm: Cilvēks un daba - Susie Frazier - Designing for Wellness Modernās tehnoloģijas - Vaha fitnesa spogulis Dažādu kultūru iedvesma - Yinka Ilori Studio Mājas birojs - Arcitectural Digest

254 views0 comments
bottom of page