top of page
Search

Interjers un pašapziņa

"Interjers ir dvēseles dabiska projekcija" /Koko Šanele/


Ļoti bieži interjera dizains tiek uztverts kā vienkārši estētisks telpas risinājums vai "backgrounds" mūsu ikdienas aktivitātēm. Tomēr, ir nepieciešams saprast, ka mums ir piecas pamata maņas, un sestā neapstiprinātā maņa - intuīcija. Mēs ikdienā dzīvojam ne tikai uztverot lietas vizuāli, bet arī pēc sajūtām. Vide ap mums savā ziņā nosaka mūsu uzvedību - var uzlabot dzīves kvalitāti un celt pašapziņu.


Ikdiena un apkārtējā telpa var veidot mūsu uzvedību un vērtības, ikdienas ieradumus un rituālus. Telpas apgaismojums, krāsas, plānojums, mērogs, proporcija, materiāli un akustika rosina mūs uz noteiktiem uzvedības modeļiem. Skaisti izdekorēta svētku telpa dos mums svinīgu noskaņu. Ar apgaismojumu piezemēta, tumšāka telpa rosinās relaksēties. Pareizi izgaismota, ergonomiski iekārtota sapulču telpa ļaus koncentrēties un veidos veiksmīgu biznesa pieredzi. Tāpat dažādas krāsu tonalitātes izraisa noteiktas emocijas un uzvedību. Izvēloties krāsas, ir svarīgi apsvērt, kādu atmosfēru vēlamies radīt un kuras krāsas palīdzēs sasniegt vēlamo. Nomierinošas krāsas, piemēram, zila, palīdz justies atvieglotam. Savukārt, spilgtie toņi, piemēram, sarkans vai oranžs, enerģiski uzlādēs. Neitrālas krāsas, piemēram, pelēka vai gaiši bēša, dos mums miera noskaņu. Pareiza apdares materiālu izvēle telpās ir atslēga. Dabīgs materiāls, kā koks vai akmens, sazemē un dod fizisku kontaktu ar dabu un esošo mirkli. Turklāt stikls simbolizē caurspīdīgumu un gaismu. Metāls piešķir vieglumu un palīdz koncentrēties.

Aprakstītās nianses tiek nolasītas caur sajūtām un mūsu uzvedība dabiski pielāgojas interjeram telpā. Līdz ar to, ir svarīgi pievērst uzmanību kā telpa ir veidota. Vai tā nodrošina telpai paredzēto sajūtu - pietiekami relaksējošu vai aktīvu? Vai tā ir labi organizēta, pietiekami funkcionāla un plaša? Veiksmīgs telpas iekārtojums var dot mums komfortu un, līdz ar to, pacelt dzīves kvalitāti.


Interjera dizains noteikti ir viens no paņēmieniem, lai veidotu savu apkārtējo vidi tā, lai tā izceltu no mums labāko, celtu mūsu dzīves kvalitāti un pašapziņu kopumā. Mēs pavadām daudz laika iekštelpās un telpu dizains mums ir būtisks katru dienu. Noteikti ir vērts nedaudz apstāties, lai padomātu, ko apkārtējā vide mums nozīmē un kādu "mesidžu" tā dod. Vai telpa, kurā esam ikdienā izceļ mūsos labāko?

Kādas ir Tavas domas?


Kā Tev liekas, vai veiksmīgums, dzīves kvalitāte un pašapziņa ir sasaistāma ar vidi, telpu, kurā pavadām daudz laika ikdienā?


Bildes no Karin Bohn /House of Bohn/ interjera dizaineres, kas mani iedvesmo ikdienā, mājokļa.




57 views0 comments
bottom of page