top of page
Search

Kas jāņem vērā veidojot ilgtspējīgu interjera dizainu?


Mūsdienu tendences it visās nozarēs iet uz ilgtspēju un ikvienam no mums tā jau kļūst par nepieciešamību veidot šos paradumus kā “jauno normālo” ikdienu. Pētījumā, kas publicēts “Journal of Sustainable Built Environment”, skaidrots, ka ekoloģiski ilgtspējīgs interjera dizains attiecas uz estētiskiem principiem un stratēģiju izmantošanu, kas sniedz priekšrocības globālā mērogā.


Kādas ir ilgtspējīga dizaina kopīgās iezīmes?

  • Izmantot videi draudzīgus produktus;

  • Aizsargāt un taupīt ūdeni;

  • Uzlabot iekštelpu vides kvalitāti;

  • Optimizēt darbības un apkopes praksi.


Tāpat, veidojot konkrēta stila interjera dizainu, iespējams pārdomāt materiālu izvēli pēc iespējas zaļāku. Design Advice, SBID (2021) rakstā minēts, ka Lauku stila un Skandināvijas iedvesmotie dizaina stili veicina reģenerētas koksnes izmantošanu, lai nodrošinātu materiālu mēbelēm, grīdai vai plauktiem. Pārstrādātais metāls atbilst industriālajam stilam, kas var pievienot dimensiju un tekstūru jebkurai telpai, vienlaikus izcelsme ir no ilgtspējīga avota. Raksta turpinājumā apskatīsim videi draudzīgus interjera produktus un to raksturojošās īpašības.


Mēbeles un apdares materiāli, kas veidoti ilgtspējīgi:


• Viens no zināmākajiem pārstrādātajiem produktiem ir IKEA krēsls. Krēsla izstrādāšanai ticis izmantots gan reģenerētas koka skaidas, gan pārstrādāta plastmasa.


• Itālijā ražotās terakota grīdas materiāls ražotnē Il Ferrone, kas izstrādājusi produkta ražošanas procesu pilnībā ilgtspējīgu.


• Galdiņš, kura pikseļotā virsma ir veidota no maziem 100% pārstrādātas sadzīves un rūpnieciskās plastmasas gabaliņiem. Citējot ražotāja mājaslapā, “Bit var tikt izmantots kā pjedestāls ziedu kompozīcijai, kā sānu galdiņš lampai vai kā improvizēts sēdeklis negaidītam vakariņu viesim.”


• Denimtex ir uzņēmums, kas vēlas uzlabot vidi un, samazinot CO2 emisijas, piedāvā džinsu un cita veida tekstilizstrādājumu sienas dekorācijās, lai pagarinātu tekstilizstrādājumu kalpošanas laiku.


• Tepat Latvijā tiek ražota videi draudzīga krāsa kokam. Paint Eco uzņēmums ražošanā izmanto dabīgās lineļļas.


• Stonethica ir uzņēmums, kas veido plāksnes, kas iegūtas no marmora apstrādes atkritumiem. Uzņēmuma mājas lapā rakstīts, ka “Stonethica radās kā akmens materiālu ražošana ekoloģiski ilgtspējīgā ciklā: marmora un dabīgā akmens apstrādē palikušie gabali tiek pārstrādāti un samontēti Stonethica plāksnēs, pateicoties netoksiskiem divkomponentu sveķiem.”



Resursi:



26 views0 comments
bottom of page